Frančiškov študentski dom deluje v okviru Servisa dobrote mladih, ki je sestavni del župnijske karitas Ljubljana Šiška.

Začetki FŠD-ja (Frančiškovega študentskega doma) segajo v leto 1996, ko je dom odprl vrata za 57 študentov in študentk. Peščica pa jih je našla zavetje že pred letom ali dvema.

FŠD se nahaja v župniji svetega Frančiška Asiškega(klik) v Šiški. FŠD želi nuditi stanovanje socialno šibkejšim študentom, je zapisano v pravilniku. FŠD pa ni le študentski »Plečnikov« blok, ampak je središče za srečevanje, za versko življenje in družbeno izobraževanje in oblikovanje človekoljubnosti. Vsak študent/študentka je vključen v Servis dobrote mladih, ki je namenjen za pomoč slabotnim in ostarelim.

Direktor in začetnik pobude za obnovo je bil župnik p. Pavle Jakop, ki je dom vodil do akademskega leta 2004/2005. Nasledil ga je p. Mari Osredkar, od akademskega leta 2010/2011 pa je direktor FŠD br. Janez Papa. Sedanji direktor pa je p. Gegor Kos.

P. Pavle Jakop je ob otvoritvi tako nagovoril mlade:

»Želim, da tej ustanovi vdihnete dušo in srce vi sami. Doslej smo lahko obnovili gole zidove, vi pa boste sedaj gradili DOM, tako da boste ustvarjali prijateljsko ozračje, ki vam bo omogočilo ne le študijske uspehe ampak bo pripomoglo k vašemu dozorevanju.«

Ta duh še danes veje med nami. In v tistih, ki so že zapustili naše zidove. Lepo jih je videti, ko se srečajo v »DOMU«. Poročeni, z malčki… pa še vedno včasih zadišijo zidovi po njih.

Kaj o našem domu menijo študentje pa si lahko preberete na povezavi (klik).